Oldukça zengin bir kültüre sahip olan Azerbaycan “İki Devlet Bir Millet” kavramı ile birlikte ülkemizin kardeş ülkesi olan ve oldukça sevilen bir ülkedir. Türk kültürünün adeta harmanlanmış bir yeri olan Azerbaycan ülkemize yakınlığı ile birlikte yurtdışı seyahatler için oldukça çok tercih edilen bir yerdir. Azerbaycan Vize İşlemleri Azerbaycan’a seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Azerbaycan sınır kapılarında Kapı Vizesi uygulaması yoktur. Azerbaycan Bakü Haydar Aliyev Havaalanı’ndan girişte Azerbaycan vizesi 30 günlük alınabilmektedir. Türk vatandaşları havaalanı gümrük kapısında  Azerbaycan Vize Başvuru Formu ile 2 adet fotoğraf ve ikamet adres bilgileri ile Kapı Vizesi almaktadırlar.

Azerbaycan’a kara yoluyla gidecek kişiler, Kapı Vizesi uygulamasından yararlanamamaktadır. Seyahat öncesinde, Türkiye’de bulunan Azerbaycan dış temsilciliklerinden Azerbaycan vizesi almaları gerekmektedir. Türkiye Azerbaycan dış temsilcilikleri Ankara  Azerbaycan Büyükelçiliği,  İstanbul Azerbaycan Başkonsolosluğu ve Kars Azerbaycan Başkonsolosluğu , Azerbaycan vizesi için yetkili kurumlardır.

Azerbaycan Konsolosluğu vize müracaatları için şahsen başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Azerbaycan Konsolosluğu, Vize Hizmet Merkezleri ile Turizm-Seyahat Acenteleri aracılığıyla yapılan Azerbaycan vize işlem başvurularını kabul etmektedir.

Azerbaycan Vize Türleri Nedir?

Azerbaycan Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen kişiler, ülkeye gerçekleştirecekleri seyahatin amacına göre; Azerbaycan Ticari Vizesi, Azerbaycan Turistik Vize, Azerbaycan Tıbbi Tedavi Amaçlı Vize, Azerbaycan Aile Ziyareti Vizesi, Azerbaycan Öğrenci Vizesi ve Azerbaycan Transit Vizesi ile Azerbaycan Konsolosluğu'na başvurarak Azerbaycan vizesi alabilirler.

Azerbaycan Ticari Vizesi: Azerbaycan’a ticari vize alarak gitmek isteyenler, Azerbaycan’da yapılacak iş toplantılarına, konferanslara, ticari fuarlara veya sergilere katılmak isteyen kişilerin Azerbaycan Ticari Vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Azerbaycan Turistik Vize: Azerbaycan’a turistik amaçlı yapılan ziyaretler için Azerbaycan Turistik Vizesi almak zorunludur. Azerbaycan Konsolosluğu turistik seyahatler için tek girişli 30 günlük Azerbaycan Turist vizesi vermektedir. 

Azerbaycan Tıbbi Tedavi Amaçlı Vize: Azerbaycan Tıbbi Tedavi amaçlı yapılan ziyaretler için Azerbaycan Tıbbi Tedavi Amaçlı Vizesi almak zorunludur. Azerbaycan Konsolosluğu Tıbbi tedavi amaçlı seyahatler için tek girişli 30 günlük Azerbaycan Tıbbi Tedavi Amaçlı Vize vermektedir.  

Azerbaycan Aile Ziyareti Vizesi: Azerbaycan Aile Ziyareti amaçlı yapılan ziyaretler için Azerbaycan Aile Ziyareti Vizesi almak zorunludur. Azerbaycan Konsolosluğu aile ziyaret etmek için yapılan seyahatler için tek girişli 30 günlük Azerbaycan Tıbbi Tedavi Amaçlı Vize vermektedir

Azerbaycan Öğrenci Vizesi : Azerbaycan’a öğrenci olarak gideceklerin ise daha uzun süreli konaklayacakları göz önüne alınarak öğrenci vizesi uygulaması çıkartılmıştır. Öğrenciler Azerbaycan’a öğrenci vizeleri ile girerek oturum izinlerini de alabilmektedirler. Öğrenci vizesi alabilmek için öğrencilerin; iki adet biyometrik vesikalık fotoğraf, nüfus kayıt örneği, kimlik fotokopisi, vize başvuru formu (öğrenci tarafından doldurulacak) ve devlet görevi için belirlenmiş tutarı ödemeleri yeterli olmaktadır.

Azerbaycan Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Pasaport ve kimlik bölümünün fotokopisi (Pasaportların seyahat tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerliliğinin olması ve en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf (Fotoğrafların 3X4 ölçülerinde ve beyaz fon önünde olması gerekmektedir.)
  • Azerbaycan vize başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Davet mektubu
  • Onaylanmış gidiş/dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonu
  • Banka hesap dökümü (Kaşeli ve ıslak imzalı)
  • Harcın yatırıldığına dair dekont
  • Seyahat amacını, süresini ve finansal bilgileri içeren dilekçe
  • Seyahat sağlık sigortası poliçesi
  • SGK hizmet dökümü ve maaş bordrosu (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
  • Faaliyet belgesi ve imza sirküleri (İşverenler için geçerli)
  • Varsa araç ruhsatı, tapular ve kredi kartı bilgileri

 

Kategoriler: Seyahat İpuçları