0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Gence - Dammam Uçak Bileti

Gence - Dammam uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Gence Şehir Rehberi

Etimolojik olarak “Geniş, bol” anlamına gelen Gence 1 milyonun üzerinde nüfusuyla Azerbaycan’ın ikinci büyük şehridir. Defalarca tarihte ismi değişmesine rağmen 1989 yılında orjinal ismine kavuşmuştur. Küçük bir yüzölçümüne sahip şehirde nüfusunun da çok kalabalık olduğu söylenemez. Küçük yüz ölçümü olmasına rağmen bir çok tarihi alanı sınırları içinde bulunmaktadır. Bakü'den 375 km uzaklıkta, Azerbaycan'ın batısındaki Kür-Araz ovasında Gence-Gazakh ovasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden 400-450 metre yüksekte bulunan Gence, yarı kurak bir iklime sahiptir

Gence merkezi Heydar Allyev’in heykeli  kamusal binalar ve büyük bir park bulunuyor. Şehir içinde toplu taşıma araçları ile dolaşabilirsiniz. Çok gelişmiş bir toplu taşıma ağı olmasada turisitik alanlar ulaşım daha kolay. Araç kiralama ve taksi gibi alternatif ulaşım yolları sizi zaman ve konfor anlamında daha rahat etmenizi sağlayacaktır. 

 

Gence’ye Nasıl Gidilir?

Gence’ye Türkiye’den direkt olarak sadece İstanbul’dan uçak bileti alarak yaklaşık bir buçuk saatte  ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Gence'de Gezilecek Yerler

Gence’de görmeniz gereken yerler: Han Bağı, Göygöl, Dünya’nın en büyük 5 parkından biri olan Haydar Aliyev Parkı,  Maralgöl, , Nizami Türbesi, iki katlı ‘Butulka Ev’ (Şişe Ev), Şah Abbas Kervansarayı ve saymakla bitmicek yerler... 

Nizami Gencevi’nin Anıt Mezarı: Ünlü şair Nizami Gencevi’nin anıt mezarında ayrıca yakınında bulunan türbede anne ve babasınında mezarları vardır. Azerbaycan halkının kültürel değerlere olan ilgisini heryerde karşılaştığınız park, heykel, tarihi yapılarda görebilirsiniz. Nizami Gencevi’nin müzesinde şairin birçok eserini görebilirsiniz.

Haydar Aliyev Parkı: Haydar Aliyev ismini Azerbaycan’ın her noktasında görebilirsiniz. Haydar Aliyev Parkıda bunlardan birisidir. Parkta müze, heykeller ve uzun yürüyüş yollarını görebilirsiniz.

Atatürk Bulvarı: Şehrin en işlek bulvarlarından birisidir. Bulvar üzerinde Tarih ve Cumhuriyet Müzeleri bulunmaktadır.

City Hall: Büyük kapıları üzerinde bulunan sembollerle dikkat çeken bu büyük yapı  şehrin yönetim binası olarak kullanılmaktadır.

Şişe Ev: Şişe Ev (Butulka), şehirde ziyaret ettiğinizde size ilginç yerlerden birisi gelecektir, 1966’da yapılan tarihi yapının tamamında 44 bin şişe (butulka) ve deniz taşı kullanılmıştır.

Goygol: Doğayla iç içe bulunabiliceğiniz ve şehir merkezine karayoluyla yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunan göl ve çevresi hem bireysel gezinti yapmak hem de ailece piknik yapmak için güzel bir alan. Birbirinden güzel fotoğraf ve videolarlarla eşsiz biriktirebilirsiniz.

Lutheryan Kilisesi: Sağlam bir şekilde halen ayakta bulunan kilise 1885 yılında almanlar tarafında yaptırılmış. 1941 yılına kadar ibadete açık olan kilise, artık Devlet Kukla Tiyatrosu olarak kullanılmaktadır.

Cuma Cami: İran Şahı I.Abbas 1606 yılından genceyi fethetmesinden sonra bu camiyi yaptırmış. Çifte minareli camide, bir hamam, medrese ve mezarlık bulunmaktadır.

 

Gence'de Ne Yenir?

Gence’de sizi çok lezzetli yemekleri ve tatlıları sizi bekliyor olacak. Özellikle Gence baklavasının azerbaycan halkı arasında yeri başkadır.

Kutab: ince açılmış hamurdan yapılan bir gözleme çeşidi. Özellikle kahvaltılarda yer bulan kutab genellikle pırasa, et yada balkağıyla yapılır ve saçta pişirilir. 

Gürze: Bir mantı çeşidi olan gürze, daha büyük ve iri yapılmaktadır.

Bakla pilavı: Dereotu, pirinç ve bakla kullanılarak yapılan bir pilav çeşidi.

Dovga: Azerbaycan halkı için vazgeçilmezz çorbalardan biridir.

Şaşlık: Şiş kebaba benzeyen şaşlık lezzzetli etleriyle ve kömür ateşinde pişirildikten sonra sebzeyle ikram ediliyor.

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Dammam Şehir Rehberi

Dammam, konumu neticesinde tüm yılı sıcak çöl iklimi etkisi altında geçiriyor.Dammam’ı tüm yönleriyle tanımak için 2-3 günlük tatil programı oluşturmanız yeterlidir.

Ancak deniz kıyısında yer almasından dolayı benzer koşulların yaşandığı iç kesimdeki yerleşimlerle karşılaştırıldığında şehirde havanın daha nemli olduğu rahatça hissediliyor.

Gezginler, bu durum sayesinde kente dört mevsim seyahat edebiliyor. Ancak yaz aylarındaki sıcaklık ortalamasının 40 °C civarında seyrettiğini unutmamak gerekiyor.

Hava sıcaklığı ortalamasının 16 °C dolaylarına indiği kış ayları ise sonbahar mevsimi ile birlikte Dammam’da tatil yapmak için en ideal dönem olarak görülüyor.

Siz de birçok gezgin gibi seyahat tarihinizi ekim ve mart ayları arasına denk getirirseniz, kentteki popüler cazibe merkezlerini çok daha rahat biçimde ziyaret edebilirsiniz.

Dammam’da Gezilecek Yerler

Köklü tarihi ile dikkat çeken şehirde, özellikle çocuklu ailelerin ve yerel kültürün detaylarını merak edenlerin ziyaret edebilecekleri çok sayıda cazibe merkezi bulunuyor. İşte bu mekânların en önemlileri:

Tarut Kalesi

Askeri yapı, Arap Yarımadası’ndaki en eski yerleşim bölgesi olarak anılan Tarut Adası’nda yer alıyor. Basra Körfezi’nin 6 kilometre açığındaki adaya ulaştığınızda bölge tarihi hakkında paha biçilemez bilgiler edinebilirsiniz

Dammam Kordon Boyu

Aziziah Kumsalı ile Tarut Adası’nın karşısına denk gelen sahil kesimi arasında uzanan kordon boyu, akşam saatlerinde serin havanın tadını çıkartmak isteyen gezginleri ağırlıyor.

2007’deki genişletme çalışmaları sırasında yerleştirilen sanat eserleri sayesinde farklı havaya bürünen alan, yıl boyunca çeşitli kutlamalara sahne oluyor.

Kral Abdullah Parkı

Dammam’ın modern yüzünü temsil eden park, kordon boyunun en çok ziyaretçi çeken bölgesi olma özelliğini taşıyor. Festivallere ev sahipliği yapan yeşil alan, bünyesinde kafeler ve restoranlar ile birlikte şehir tiyatrosunu da barındırıyor.

Mercan Adası

Kordon boyundaki gezintiniz sırasında ziyaret etme fırsatı yakalayacağınız yapay ada, sıra dışı mimariye sahip deniz feneri ile gayet hoş bir görünüm sergiliyor. Bir köprü ile karaya bağlanmış kara parçasının üzerinde ayrıca restoranlar ve dinlenme alanları bulunuyor.

Yunus Köyü

Mercan Adası’nın girişinde bulunan Yunus Köyü; lunaparkı, yüzme havuzu ve gösteri alanları ile farklı yaş gruplarından bireylere keyif dolu saatler yaşatıyor.

Özellikle bayram günleri yoğun ziyaretçi çeken tesiste, haftanın her günü yunus ve fokların başrolünde olduğu şovlar düzenleniyor.

Kral Fahd Parkı

Dammam ile Dahran şehirleri arasında ulaşımı sağlayan yola paralel uzanan eğlence parkı, dev boyutları ile dikkat çekiyor.

Life Park adıyla da anılan cazibe merkezinde tematik alanlarda vakit geçirebilir, yeme-içme alanlarında yerel mutfak kültürünün özgün lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

Modon Gölü

2014 yılında ziyarete açılan ve Suudi Arabistan’ın en büyük yapay gölü unvanını elinde bulunduran Modon, gerek ailelerin gerekse de endüstriyel bölgede çalışan bireylerin yoğun biçimde ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor. Kentin yoğunluğundan sıkılırsanız, göl kıyısında sakin birkaç saat geçirebilirsiniz.

Dammam Yerel Müzesi

1985 yılında kurulan müze, Dammam ve Doğu Bölgesi’nin tarihi zenginliğini gözler önüne seriyor.

Müzenin bünyesinde yer alan altı sergi alanını gezerken bazıları tarih öncesi devirlerden günümüze ulaşmış birbirinden değerli nesneleri yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Dammam Miras Köyü

Yerel kültüre dair detaylı bilgi sahibi olmak için Miras Köyü’nü Dammam gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.

Köyde yer alan küçük müzede yerel halkın yüzyıllar içerisinde benimsedikleri yaşam tarzına dair ipuçlarını öğrenebilir, yöresel yemekleri tadabilir ve otantik ürünler satın alabilirsiniz.

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store