0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

İran - Gence Uçak Bileti

İran - Gence uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

İran Şehir Rehberi

Ülkemize olan yakın coğrafyası ve Türkiye’ye benzer kültür yapısı göz önüne alındığında İran, mutlaka gidilmesi gereken ülkelerden biri olarak görülmektedir. Ülkemize kara sınırı olan bu ülke, turistler için son derece güzel tarihi ve kültürel mekanlara sahip olmakla birlikte mutlaka görülmesi gereken yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde hemen İran uçak bileti alarak bu benzersiz tarihi ve kültürel güzelliklere bir adım daha yaklaşabilir ve İran bavulunuza hazırlamaya başlayabilirsiniz.

İran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İran, tarihi milattan önce 4000’lere kadar dayanan oldukça eski bir medeniyet olmaktadır. Bu anlamda pek çok antik tarihi ve kültürel yapıya sahip olmaktadır. Konumu nedeniyle Ortadoğu’da önemli bir güç merkezi haline gelmiş ve sürekli bu güç mücadelelerine sahne olmuştur. Ülkenin başkenti Tahran olmak ile birlikte konuşulan dil Farsça olmaktadır. Tahran dışında Urumiye, Tebriz, Yezd ve İsfahan gibi önemli şehirleri bulunmaktadır. İran’ın nüfusu Türkiye’ye oldukça yakın olmak ile birlikte 81 milyon civarında olmaktadır.

İran’a Nasıl Gidilir?

İran Güneybatı Asya’da, literatürde Ortadoğu denen bölgede yer almaktadır. Güneyinde Fars Körfezi yer almakta ve Ermenistan, Irak, Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan gibi ülkeler ile sınır komşusu olmaktadır. İran’a İstanbul ve Ankara’dan neredeyse her gün uçak seferleri düzenlenmektedir. Kara sınırımız olması nedeniyle kara yol ile de ulaşım olmasına rağmen en çok tercih edilen ulaşım hava yolu ile yapılmaktadır.

İran Nasıl Bir Yer?

İran çoğunlukla kurak iklime sahip olan bir ülke olmaktadır. Hazar Denizi’ne sahip olduğu kıyı kesimlerinde yarı tropikal iklim özellikleri görülmektedir. İslam kültürünün bolca görüldüğü ülkede kültürel değerler ve tarihi mekanlar görülmeye değer manzaralar oluşturmaktadır. İran yıl içinde pek çok turist çekmektedir.

İran İçin Vize Gerekir Mi?

Yıl içerisinde pek çok Türk turisti ağırlayan İran, bazı durumlarda vize şartı aramamaktadır. Örneğin eğer sadece turistik amaç ile ülkeyi ziyaret edecekseniz vize şartı olmamaktadır. Eğer turist olmanın dışındaki amaçlar için gidecekseniz ise vize şartı aramaktadır.

İran – Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer

İran’a ülkemizden ulaşım hava yolu İstanbul ve Ankara şehirlerinden neredeyse her gün yapılmaktadır. İran’a kara yolu ile sınırımız olsa da en çok uçak ile ulaşım tercih edilmektedir. İran uçak bileti alarak seyahat etmek isteyen vatandaşlar için Türkiye – İran hava yolu ile iki buçuk saat sürmektedir.

İran’da Gezilebilecek Yerler

İran hem müslüman bir ülke hem de tarihi çok eskilere dayanan bir medeniyet olması sebebiyle pek çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerlerinden dolayı yıl boyu turist almaktadır. Bu yazıda bu tarihi ve kültürel bölgeler ile ilgili kısaca bilgi verilecektir.

Bazar – Bozurg (Büyük Pazar): Tahran’ın en büyük pazarı olan bu alan, İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya benzemektedir. Bu anlamda şehrin ekonomisinin kalbinin bu alanda attığını söylemek yanlış olmayacaktır. Pazar içerisinde İran’a ait pek çok kültürel değer görülebilmekte ve adeta ülke boyu gezilse görüleceklerin bir örneğini oluşturmaktadır. Bu nedenle İran’a yapılacak gezilerde bu pazara uğramak mutlaka gerekmektedir.

Ulusal Halı Müzesi: Bu müze ünlü İran halılarının görülebileceği en iyi müzelerden biridir. Müzede 16. yüzyıldan kalma en seçme halılar görülmekte ve müze Lale Parkı’nın kuzeyinde yer almaktadır. İran’ın kültürel motiflerini görmek isteyen turistlerin mutlaka uğraması gereken alanlardan biri bu müze olmaktadır.

Sa’dabat Sarayı Müzesi: Tahran’ın kuzeyinde ve şehir merkezine oldukça uzak bir lokasyon da bulunan saray, Şah Rıza Pehlevi’nin ikamet adresi olmaktaydı. Son Şah’ın yaşantısının izlerinin görüldüğü bu sarayda 18 farklı müze bulunmaktadır. Müzelerin hepsi aynı anda açık olmamak ile birlikte gitmeden önce mutlaka kısa bir tarih okuması yapılması tavsiye edilmektedir.

Arkeoloji Müzesi: İran’ın tarihinin milattan önce 4000’li yıllara kadar gittiğinden bahsedilmişti, işte bu müze bunun bir kanıtı niteliğinde olmaktadır. Suş şehrinde bulunmuş olan Hammurabi Kanunları’ı bu müzede bulunmak ile birlikte tuzlu bir ortamda öldüğü için günümüze kadar neredeyse bozulmadan gelmiş olan tuz adam da bu müzede bulunmaktadır.

Özgürlük Anıtı: Anıt 1971 yılında Pers İmparatorluğu’nun kuruluşunun 2500. yılı sebebiyle yapılmıştır. Anıtta 2500 adet taş bulunmak ile birlikte bunlar yüz yüze bakmaktadır. Anıtın içerisinde İran Müzesi bulunmakta ve en üst katında eşsiz bir Tahran manzarası bulunmaktadır.

Belirtilen mekanlar İran gezilerinde mutlaka uğranması gereken yerler olmak ile birlikte tabii ki İran gezisi bu mekanlar ile sınırlı kalmamalıdır. Aşağıda geziniz boyunca mutlaka uğramanız gereken lokasyonları sizler için derledik.

  • Ulusal Mücevher Müzesi / Tahran
  • Derbend / Tahran
  • Tochal Teleferik / Tahran
  • İmam Humeyni’nin Mezarı / Tahran
  • Şairler Antı / Tebriz
  • Arg-e Tebriz / Tebriz
  • Azerbaycan Müzesi / Tebriz
  • Kapalı Çarşı / Tebriz
  • Mescid- i Kabud / Tebriz
  • El Gölü / Tebriz

Bu gibi yerler İran’da mutlaka görülmesi gereken tarihi ve kültürel mekanlar olarak karşımıza çıkmak ile birlikte İran seyehatinizde çok daha fazlasını mutlaka göreceksinizdir.

 

İran Şehirleri

 

İran’da Ostan adı verilen 31 adet idari bölge olmaktadır. Başkenti ise Tahran şehridir. Diğer önemli şehirlerin arasında Tebriz, İsfahan, Yezd gibi şehirler sayılmaktadır. Tarihi ve kültürel alanlar açısından eşsiz olan bu ülke turistler için olddukça güzel bir ülke olmaktadır. Her şehrinde ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapan bu ülkeyi gezmek için bir an önce İran uçak bileti alıp yolculuğunuzu planlamaya başlayabilirsiniz. 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Gence Şehir Rehberi

Etimolojik olarak “Geniş, bol” anlamına gelen Gence 1 milyonun üzerinde nüfusuyla Azerbaycan’ın ikinci büyük şehridir. Defalarca tarihte ismi değişmesine rağmen 1989 yılında orjinal ismine kavuşmuştur. Küçük bir yüzölçümüne sahip şehirde nüfusunun da çok kalabalık olduğu söylenemez. Küçük yüz ölçümü olmasına rağmen bir çok tarihi alanı sınırları içinde bulunmaktadır. Bakü'den 375 km uzaklıkta, Azerbaycan'ın batısındaki Kür-Araz ovasında Gence-Gazakh ovasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden 400-450 metre yüksekte bulunan Gence, yarı kurak bir iklime sahiptir

Gence merkezi Heydar Allyev’in heykeli  kamusal binalar ve büyük bir park bulunuyor. Şehir içinde toplu taşıma araçları ile dolaşabilirsiniz. Çok gelişmiş bir toplu taşıma ağı olmasada turisitik alanlar ulaşım daha kolay. Araç kiralama ve taksi gibi alternatif ulaşım yolları sizi zaman ve konfor anlamında daha rahat etmenizi sağlayacaktır. 

 

Gence’ye Nasıl Gidilir?

Gence’ye Türkiye’den direkt olarak sadece İstanbul’dan uçak bileti alarak yaklaşık bir buçuk saatte  ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Gence'de Gezilecek Yerler

Gence’de görmeniz gereken yerler: Han Bağı, Göygöl, Dünya’nın en büyük 5 parkından biri olan Haydar Aliyev Parkı,  Maralgöl, , Nizami Türbesi, iki katlı ‘Butulka Ev’ (Şişe Ev), Şah Abbas Kervansarayı ve saymakla bitmicek yerler... 

Nizami Gencevi’nin Anıt Mezarı: Ünlü şair Nizami Gencevi’nin anıt mezarında ayrıca yakınında bulunan türbede anne ve babasınında mezarları vardır. Azerbaycan halkının kültürel değerlere olan ilgisini heryerde karşılaştığınız park, heykel, tarihi yapılarda görebilirsiniz. Nizami Gencevi’nin müzesinde şairin birçok eserini görebilirsiniz.

Haydar Aliyev Parkı: Haydar Aliyev ismini Azerbaycan’ın her noktasında görebilirsiniz. Haydar Aliyev Parkıda bunlardan birisidir. Parkta müze, heykeller ve uzun yürüyüş yollarını görebilirsiniz.

Atatürk Bulvarı: Şehrin en işlek bulvarlarından birisidir. Bulvar üzerinde Tarih ve Cumhuriyet Müzeleri bulunmaktadır.

City Hall: Büyük kapıları üzerinde bulunan sembollerle dikkat çeken bu büyük yapı  şehrin yönetim binası olarak kullanılmaktadır.

Şişe Ev: Şişe Ev (Butulka), şehirde ziyaret ettiğinizde size ilginç yerlerden birisi gelecektir, 1966’da yapılan tarihi yapının tamamında 44 bin şişe (butulka) ve deniz taşı kullanılmıştır.

Goygol: Doğayla iç içe bulunabiliceğiniz ve şehir merkezine karayoluyla yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunan göl ve çevresi hem bireysel gezinti yapmak hem de ailece piknik yapmak için güzel bir alan. Birbirinden güzel fotoğraf ve videolarlarla eşsiz biriktirebilirsiniz.

Lutheryan Kilisesi: Sağlam bir şekilde halen ayakta bulunan kilise 1885 yılında almanlar tarafında yaptırılmış. 1941 yılına kadar ibadete açık olan kilise, artık Devlet Kukla Tiyatrosu olarak kullanılmaktadır.

Cuma Cami: İran Şahı I.Abbas 1606 yılından genceyi fethetmesinden sonra bu camiyi yaptırmış. Çifte minareli camide, bir hamam, medrese ve mezarlık bulunmaktadır.

 

Gence'de Ne Yenir?

Gence’de sizi çok lezzetli yemekleri ve tatlıları sizi bekliyor olacak. Özellikle Gence baklavasının azerbaycan halkı arasında yeri başkadır.

Kutab: ince açılmış hamurdan yapılan bir gözleme çeşidi. Özellikle kahvaltılarda yer bulan kutab genellikle pırasa, et yada balkağıyla yapılır ve saçta pişirilir. 

Gürze: Bir mantı çeşidi olan gürze, daha büyük ve iri yapılmaktadır.

Bakla pilavı: Dereotu, pirinç ve bakla kullanılarak yapılan bir pilav çeşidi.

Dovga: Azerbaycan halkı için vazgeçilmezz çorbalardan biridir.

Şaşlık: Şiş kebaba benzeyen şaşlık lezzzetli etleriyle ve kömür ateşinde pişirildikten sonra sebzeyle ikram ediliyor.

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store