0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Riyad - Gence Uçak Bileti

Riyad - Gence uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Riyad Şehir Rehberi

Son zamanlarda yapılan yatırımlarla gelişip büyüyen şehirde, dev gökdelenler ve şaşaalı binalar görmek mümkün. Siz de Arap kültürünü yakından tanımak ve Suudi Arabistan’ı keşfe çıkmak için rotanızı Riyad’a çevirebilirsinz.

Çöl ikliminin hakim olduğu Riyad’da, yaz ayları oldukça sıcak geçiyor. Yaz mevsiminde 42 °C civarında seyreden sıcaklık değerleri bazı zamanlarda 50 °C’ye kadar çıkabiliyor. Bu da gündelik yaşamı olumsuz etkiliyor.

Kış aylarında ise ılık bir havaya sahip olan şehirde, ortalama sıcaklık 23 °C civarında seyrediyor. Bu nedenle şehir ziyaret etmek için en uygun dönem kış ayları.

Bu zaman diliminde de çöl soğuklarına karşı önlem almanızda fayda var. Riyad seyahatinize 2-3 gün ayırarak şehrin pek çok bölgesini kolaylıkla keşfetmeniz mümkün.

Riyad’da Gezilecek Yerler

Kış aylarında ideal bir sıcaklığa sahip olan Riyad, keşif tutkunlarını bekliyor. Doğal parkları, modern ve geleneksel mimarinin sentezinden oluşan binaları ve müzeleri ile geniş bir gezi listesi sunan şehirde, bazen zamanın nasıl geçtiğini bile anlamayabilirsiniz. İşte, Riyad’ın öne çıkan gezi durakları…

Masmak Kalesi

Suudi Krallığı döneminde önemli bir görev üstlenen Masmak Kalesi, sıra dışı mimarisi ile şehrin simge yapılarının başında geliyor.

Eski zamanlarda gözetleme kulesi ve savunma duvarı olarak kullanılan kale, günümüzde pek çok restorasyon çalışmasından geçerek ayakta kalmayı başarmış.

Ülke tarihini anlatan savaşların izlerini de kale içinde yer alan müzede inceleyebilirsiniz.

Kral Fahad Ulusal Kütüphane Müzesi

Şehrin en modern mimari yapılarından biri olan Kral Fahad Ulusal Kütüphane Müzesi, etkileyici görünümü ile mutlaka görmeniz gereken yapılar arasında.

Değişik madeni paralar ve el yazması eserlerden oluşan zengin bir koleksiyona sahip olan müzede yaklaşık olarak 10 bin eser sergileniyor.

Murabba Sarayı

Arap mimarisinin şaşaasını gözler önüne seren Murabba Sarayı, şehirdeki en önemli tarihi binalardan biri. 20. yüzyılda şehrin en büyük yapısı konumunda olan saray, bugün müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Eski dönem kıyafetlerden zanaat eşyalarına kadar bir dizi özel koleksiyonun sergilendiği sarayda, ayrıca fotoğraf arşivi ve Kral Abdülaziz’i anma salonu da bulunuyor.

Riyad Tarih ve Arkeoloji Müzesi

Arap krallarının gizemli yönlerini farklı bir bakış açısıyla ele alan Riyad Tarih ve Arkeoloji Müzesi, arkeoloji meraklılarına değerli eserler sunuyor.

Ülkenin dini ve kültürel unsurlarından sanat eserlerine kadar oldukça geniş bir arşivin sergilendiği müze, çeşitli kıyafet, mücevher, silah ve müzik aleti gibi parçalara ev sahipliği yapıyor.

King Abdullah Parkı

Suudi Arabistan’ın en büyük parkı konumunda olan King Abdullah Parkı, keyifli ve renkli bir akşam için ideal yerlerden.

Göz alıcı lazer gösterileri ve süslü su havuzu ile dikkat çeken parkta; spor salonları, oyun sahaları ve restoranlar dolup taşıyor.

Akşam 18.00’de başlayan gösteriler gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor.

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Gence Şehir Rehberi

Etimolojik olarak “Geniş, bol” anlamına gelen Gence 1 milyonun üzerinde nüfusuyla Azerbaycan’ın ikinci büyük şehridir. Defalarca tarihte ismi değişmesine rağmen 1989 yılında orjinal ismine kavuşmuştur. Küçük bir yüzölçümüne sahip şehirde nüfusunun da çok kalabalık olduğu söylenemez. Küçük yüz ölçümü olmasına rağmen bir çok tarihi alanı sınırları içinde bulunmaktadır. Bakü'den 375 km uzaklıkta, Azerbaycan'ın batısındaki Kür-Araz ovasında Gence-Gazakh ovasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden 400-450 metre yüksekte bulunan Gence, yarı kurak bir iklime sahiptir

Gence merkezi Heydar Allyev’in heykeli  kamusal binalar ve büyük bir park bulunuyor. Şehir içinde toplu taşıma araçları ile dolaşabilirsiniz. Çok gelişmiş bir toplu taşıma ağı olmasada turisitik alanlar ulaşım daha kolay. Araç kiralama ve taksi gibi alternatif ulaşım yolları sizi zaman ve konfor anlamında daha rahat etmenizi sağlayacaktır. 

 

Gence’ye Nasıl Gidilir?

Gence’ye Türkiye’den direkt olarak sadece İstanbul’dan uçak bileti alarak yaklaşık bir buçuk saatte  ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Gence'de Gezilecek Yerler

Gence’de görmeniz gereken yerler: Han Bağı, Göygöl, Dünya’nın en büyük 5 parkından biri olan Haydar Aliyev Parkı,  Maralgöl, , Nizami Türbesi, iki katlı ‘Butulka Ev’ (Şişe Ev), Şah Abbas Kervansarayı ve saymakla bitmicek yerler... 

Nizami Gencevi’nin Anıt Mezarı: Ünlü şair Nizami Gencevi’nin anıt mezarında ayrıca yakınında bulunan türbede anne ve babasınında mezarları vardır. Azerbaycan halkının kültürel değerlere olan ilgisini heryerde karşılaştığınız park, heykel, tarihi yapılarda görebilirsiniz. Nizami Gencevi’nin müzesinde şairin birçok eserini görebilirsiniz.

Haydar Aliyev Parkı: Haydar Aliyev ismini Azerbaycan’ın her noktasında görebilirsiniz. Haydar Aliyev Parkıda bunlardan birisidir. Parkta müze, heykeller ve uzun yürüyüş yollarını görebilirsiniz.

Atatürk Bulvarı: Şehrin en işlek bulvarlarından birisidir. Bulvar üzerinde Tarih ve Cumhuriyet Müzeleri bulunmaktadır.

City Hall: Büyük kapıları üzerinde bulunan sembollerle dikkat çeken bu büyük yapı  şehrin yönetim binası olarak kullanılmaktadır.

Şişe Ev: Şişe Ev (Butulka), şehirde ziyaret ettiğinizde size ilginç yerlerden birisi gelecektir, 1966’da yapılan tarihi yapının tamamında 44 bin şişe (butulka) ve deniz taşı kullanılmıştır.

Goygol: Doğayla iç içe bulunabiliceğiniz ve şehir merkezine karayoluyla yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunan göl ve çevresi hem bireysel gezinti yapmak hem de ailece piknik yapmak için güzel bir alan. Birbirinden güzel fotoğraf ve videolarlarla eşsiz biriktirebilirsiniz.

Lutheryan Kilisesi: Sağlam bir şekilde halen ayakta bulunan kilise 1885 yılında almanlar tarafında yaptırılmış. 1941 yılına kadar ibadete açık olan kilise, artık Devlet Kukla Tiyatrosu olarak kullanılmaktadır.

Cuma Cami: İran Şahı I.Abbas 1606 yılından genceyi fethetmesinden sonra bu camiyi yaptırmış. Çifte minareli camide, bir hamam, medrese ve mezarlık bulunmaktadır.

 

Gence'de Ne Yenir?

Gence’de sizi çok lezzetli yemekleri ve tatlıları sizi bekliyor olacak. Özellikle Gence baklavasının azerbaycan halkı arasında yeri başkadır.

Kutab: ince açılmış hamurdan yapılan bir gözleme çeşidi. Özellikle kahvaltılarda yer bulan kutab genellikle pırasa, et yada balkağıyla yapılır ve saçta pişirilir. 

Gürze: Bir mantı çeşidi olan gürze, daha büyük ve iri yapılmaktadır.

Bakla pilavı: Dereotu, pirinç ve bakla kullanılarak yapılan bir pilav çeşidi.

Dovga: Azerbaycan halkı için vazgeçilmezz çorbalardan biridir.

Şaşlık: Şiş kebaba benzeyen şaşlık lezzzetli etleriyle ve kömür ateşinde pişirildikten sonra sebzeyle ikram ediliyor.

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store